Elektroszmog

Mérőrendszer ismertetése

Az NMHH lakossági elektromágneses besugárzást mérő rendszere egy központosított rendszer. Az önálló működésre képes mérőeszközök folyamatosan mérik a rádiófrekvenciás villamos térerősséget, a mért adatokat tárolják és időnként továbbítják a rendszer központjába. A központ az adatokat feldolgozza és megjeleníti a rendszer honlapjának mérési eredményeket bemutató részén. Az éppen futó mérések eredményei mellett ugyanitt megtekinthetők a korábbi mérések eredményei is.

A teljes rendszer felépítését a következő ábra mutatja:

Elektroszmog mérés és publikálás folyamata

Mérőrendszerünkben jelenleg kétféle folyamatos megfigyelést végző mérőeszközt használunk.

Narda AMB 8057/59

Narda AMB 8057/59

A Narda AMB 8057/59-es típus széles sávú mérőfejjel van felszerelve, így csak a teljes térerősség mérésére képes, az egyes jelek frekvencia szerinti megkülönböztetésére nem.

(Megjegyzés: Néhány példány képes egyes kiemelt frekvenciasások durva megkülönböztetésére)

Narda SRM 3006

Narda SRM 3006

Azokon a helyeken, ahová szélessávú (azaz frekvencia szerinti megkülönböztetésre nem képes) megfigyelő műszert helyezünk ki, a telepítéskor és a leszereléskor egy hordozható műszerrel állapítjuk meg a jelek frekvencia szerinti megoszlását. Erre a célra egy Narda SRM-3006 típusú műszert alkalmazunk.

Az elektromágneses besugárzásra vonatkozó rendelet 300 GHz-ig fogalmaz meg követelményeket, ugyanakkor a fenti műszerekkel mérhető legnagyobb frekvencia tartomány 40 GHz. Noha a különbség látszólag hatalmas, a valóságban a lakosságot érő elektromágneses sugárzásnak csupán elenyészően kis része esik a 6 GHz fölötti tartományba, mivel ott többnyire kis teljesítményű és erősen irányított sugárzású rendszerek működnek.

© Nemzeti Hírközlési Hatóság
   2006 Minden jog fenntartva
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Levélcím: 1525. Pf. 75 Tel.: 06 1 375 77 77 Fax: 06 1 356 55 20