Elektroszmog

Az elektromágneses sugárzás forrásai és hatásuk az emberi szervezetre

Környezetünkből számos fajta sugárzás ér bennünket, melyek részben természetes, részben pedig emberi eredetűek.

A Föld mágneses tere, a villámok által keltett hullámok és a világűrből érkező elektromágneses sugárzás természetes eredetűek, míg például a rádió- és TV- műsorszórás, valamint a mobil telefonok jelei, a villamos gépek, a mikrohullámú sütők által okozott terek és a gépkocsik gyújtása által keltett hullámok emberi tevékenység eredményei.

Az NMHH az elektromágneses sugárzások közül a rádiófrekvenciás sugárzás mérését végzi.

A rádiós eszközök – elsősorban a mobil telefonok – egyre terjedő használatával növekednek az aggodalmak is, hogy nincsenek-e ezek a sugárzások káros hatással az emberek egészségére? Ennek kutatása az orvostudomány feladata és ezeknek a kutatásoknak az alapján állapítják meg, hogy milyen mértékű sugárzás engedhető meg az egyes embercsoportokra? Néhány ezzel kapcsolatos honlap elérhető a Kapcsolódó oldalak -ról.

Az orvosi vonatkozások közül érdemes kiemelni, azt az aggodalmat, hogy az elektromágneses sugárzás növeli a rákbetegség kockázatát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő hatás szempontjából osztályozza a különféle környezeti hatásokat. A rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzást tekintve a vezeték nélküli telefonok használatát sorolták be legszigorúbban, ugyanabba kockázati kategóriába, mint a hálózati áram által keltett 50 Hz-es mágneses teret. Ebben a csoportba szerepel még pl. a kávé, az ólom, a nikkel és ötvözetei.

Mobiltelefonokról

Mivel a mobil-telefonos bázisállomások száma gyorsan nő, gyakran ezek állnak a figyelem és az aggodalmak középpontjában. Érdemes ezzel kapcsolatban egy széles körű statisztikai vizsgálat eredményére emlékeztetni, ami azt vizsgálta, hogy a lakosságot érő elektromágneses sugárzás milyen arányban származik a különféle emberi eredetű forrásokból. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy nagy átlagban körülbelül két nagyságrenddel nagyobb mértékű sugárzás ér minket a saját mobil készülékünktől, mint az összes többi forrásból együttvéve. Ez természetesen csak egy átlag és lehetnek kivételek, de jól mutatja, hogy ha csökkenteni szeretnénk a minket érő elektromágneses sugárzás mértékét, akkor azt a leghatékonyabban a telefonálási szokásaink megváltoztatásával tehetjük meg. (Beszélgetés időtartama; olyan készülék használata, melyben az antenna beszélgetéskor nem pont a fejünk mellett foglal helyet; fejhallgató, illetve kihangosító használata; kisebb teljesítményű (3G) telefon használata.)

© Nemzeti Hírközlési Hatóság
   2006 Minden jog fenntartva
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Levélcím: 1525. Pf. 75 Tel.: 06 1 375 77 77 Fax: 06 1 356 55 20