Földfelszíni digitális televízióvétel (DVB-T)

Digitális átállás


A digitális átállás miatt, 2012. január 1-ig megszűnik a hagyományos analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorterjesztés, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép. A digitális átállás tehát független a műholdas- és a kábeltelevíziós műsortovábbító hálózatok technológia váltásától.


 

DVB-T


A DVB-T azoknak kínál alternatívát, akik a földi analóg csatornákat nézik tetőantennával, illetve azoknak, akik nagyfelbontású (HD) műsorokat szeretnének otthonukban nézni és ezért nem szeretnének külön díjat fizetni. Ahhoz, hogy a digitális földfelszíni adást elérhessék, szükséges egy megfelelő tetőantenna, set-top-box (dekóder), vagy olyan televíziókészülék melybe már beépítésre került egy set-top box-nak megfelelő funkciójú modul. Ezzel a készülékkel és a tetőantennával a szabadon fogható tartalmakat előfizetési díj nélkül tudják elérni a tévénézők.
A DVB-T vételéhez a jelenlegi analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb UHF sávú tetőantenna megfelelő, mely alkalmas a vételre 21-69 csatornáig. Az adóktól távoli helyeken, rossz vételi körülmények között, illetve az ellátott terület határán nagyobb nyereségű antenna használatával javítható a vétel lehetősége, de ennek eldöntését mindenképpen megfelelő vételtechnikai ismeretekkel rendelkező szakemberre bízzuk. Szobaantennával a megfelelő szintű és minőségű vétel csak kivételes esetekben biztosítható.
Előnyei:

A hagyományos analóg földfelszíni sugárzáshoz képest, több TV csatorna átvitelére nyílik lehetőség;
A technológiából adódóan szellemkép- és zajmentes kép- és hangminőség;
Nagyfelbontású (HD) csatornák is elérhetővé válhatnak.
Olyan kiegészítő szolgáltatások is elérhetővé válnak, mint például: az elektronikus programújság (EPG), többnyelvű kísérőhang és feliratozás.

 

A DVB-T adások vételéhez szükséges eszközök:


Antenna


A szolgáltatás vételéhez a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb UHF tetőantenna megfelelő, mely alkalmas a vételre 21-69 csatornáig. Ha az analóg műsorok vételéhez olyan szélessávú antennát használtak eddig, amely a fenti csatornák vételére alkalmas, akkor ezek minden bizonnyal a digitális vételre is megfelelőek. Indokolt esetben, nagyobb nyereségű antenna felszerelésével javíthatja a vétel lehetőségét, ennek eldöntéséhez megfelelő vételtechnikai ismeretekkel rendelkező szakember segítségét kell kérni.


Televíziókészülékek és dekóder


A háztartások zömében üzemelő képcsöves tévékészülék és megfelelő beépített dekódert nem tartalmazó televíziók önmagukban nem alkalmasak a földfelszíni digitális jelek vételére, így ezen eszközök esetében a digitális jelek vételéhez egy DVB-T MPEG-4 (HD) vevővel rendelkező set-top boksz (dekóder) szükséges. Lehetőség van arra, hogy olyan integrált televíziókészüléket vásároljunk, amely ezt a vevőt már beépítetten (integráltan) tartalmazza. A DVB-T MPEG-4 (HD) set-top boksz alkalmazásával, melyet az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni a képcsöves és megfelelő beépített dekódert nem tartalmazó televíziókészülékek számára is elérhetővé válnak a műsorok. Amennyiben HD minőségben kívánja élvezni az így sugárzott adásokat, az ön televíziójának is meg kell tudni jeleníteni azokat (Full HD, HD-ready). A jelenleg ilyen (HD) módon működő csatornáknál sem folyamatos a nagyfelbontású műsorok sugárzása. Az MPEG-2 vevőt tartalmazó televízió önmagában nem alkalmas a szolgáltatás vételére. Problémamentesen működő készülék kiválasztásához célszerű „földfelszíni digitális vételre alkalmas” matricával ellátott készülékeket vásárolni.


A digitális átállással, a vételhez szükséges eszközökről és azok beszerezhetőségéről, a kódolt adások vételéhez szükséges kiegészítőkről és a szolgáltatás előfizetésről, az ellátott területről és annak várható bővüléséről további információk találhatók a MinDig TV honlapján: www.mindigtv.hu


© Nemzeti Hírközlési Hatóság
   2006 Minden jog fenntartva
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Levélcím: 1525. Pf. 75 Tel.: 06 1 375 77 77 Fax: 06 1 356 55 20