Földfelszíni digitális televízióvétel (DVB–T/T2)

A digitális átállás során, 2012. január 1. után megszűnt a hagyományos analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorterjesztés, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lépett.  2020. szeptember 6. után a műsorszóró adók a korábbihoz képest más frekvenciasávba kerültek, valamint a korszerűbb, DVB–T2 technológiára és HEVC (H.265) kódolásra váltott a MinDig TV Extra szolgáltatás.
Ezek a változások a műholdas és a kábeltelevíziós műsortovábbító hálózatok technológiaváltásától függetlenül következtek be.


 

DVB-T


A szabadon fogható DVB–T azoknak kínál alternatívát, akik akár nagyfelbontású (HD) műsorokat is szeretnének otthonukban nézni, és ezért nem szeretnének külön díjat fizetni. Ahhoz, hogy a digitális földfelszíni adást elérhessék, szükséges egy megfelelő tetőantenna, set-top box (dekóder) vagy olyan televíziókészülék, amely már tartalmaz egy set-top boxnak megfelelő funkciójú modult. Ezzel a készülékkel és a tetőantennával a szabadon fogható tartalmakat előfizetési díj nélkül tudják elérni a tévénézők. Az elérhető műsorokról és a részletekről a MinDig TV oldalán tájékozódhatnak. www.mindigtv.hu


 

DVB–T2


A DVB–T2 azoknak lehet választási lehetőség, akik külön díj ellenében több műsort szeretnének nézni, és több kiegészítő szolgáltatást szeretnének igénybe venni. A DVB–T2 vételére a már esetleg meglévő DVB–T antenna a legtöbb esetben megfelelő, de DVB–T2 (HEVC) kompatibilis televíziót vagy erre a célra alkalmas dekódert igényel. A pontos részletekről a MinDig TV Extra oldalán tájékozódhatnak. www.mindigtv.hu/mindigtvextra


 

A DVB-T adások vételéhez szükséges eszközök:


Antenna


A vételhez a legtöbb UHF–sávú (21–48 csatornáig működő) tetőantenna megfelelő. Az adóktól távoli helyeken, rossz vételi körülmények között, illetve az ellátott terület határán nagyobb nyereségű antenna használatával javítható a vétel, de ennek eldöntését mindenképpen megfelelő vételtechnikai ismeretekkel rendelkező szakemberre bízzuk. Szobaantennával a megfelelő szintű és minőségű vétel csak kivételes esetekben biztosítható, a vételhez legalább 10 méter magasban (háztetőn) elhelyezett és megfelelően beállított antenna javasolt.


Televíziókészülékek és dekóder


A digitális jelek vételéhez egy DVB–T MPEG–4 (HD) vevővel rendelkező set-top box (dekóder) szükséges vagy egy olyan televíziókészülék, amely ezt a vevőt már beépítetten (integráltan) tartalmazza. A DVB–T MPEG–4 (HD) set-top box alkalmazásával – amelyet az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni – a képcsöves és megfelelő beépített dekódert nem tartalmazó televíziókészülékek számára is elérhetővé válnak a műsorok. Ha HD minőségben kívánja élvezni az így sugárzott adásokat, az ön televíziójának is meg kell tudni jeleníteni azokat (Full HD, HD-ready). Az MPEG–2 vevőt tartalmazó televízió önmagában nem alkalmas a szolgáltatás vételére. Problémamentesen működő készülék kiválasztásához célszerű „földfelszíni digitális vételre alkalmas” matricával ellátott készülékeket vásárolni.


© Nemzeti Hírközlési Hatóság
   2006 Minden jog fenntartva
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. Levélcím: 1525. Pf. 75 Tel.: 06 1 375 77 77 Fax: 06 1 356 55 20